Zi de sărbătoare în Parohia Gherteniș

În Duminica a 21-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Gherteniș, Protopopiatul Reşiţa

În Duminica a 21-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit în Parohia Gherteniș din Protopopiatul Reșița, unde a oficiat slujba de sfințire a bisericii parohiale, iar mai apoi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie, acolo unde au participat autorităţi locale, tineri şi copii îmbrăcați în costume populare, numeroşi credincioşi şi credincioase din localitate şi din împrejurimi, cu toţii dornici să fie părtaşi la acest eveniment deosebit din viaţa Parohiei Gherteniș.

Cu această ocazie, părintele paroh Daniel Crecan, a primit rangul de iconom-stavrofor, iar celor care s-au implicat în procesul de renovare a sfântului locaș, ierarhul le-a oferit acte de cinstire.

Biserica din Gherteniș poartă Hramul "Adormirea Maicii Domnului" și a fost ridicată în anul 1824 în stil baroc vienez din piatră și cărămidă. Ierarhul a precizat că biserica din această parohie, a fost târnosită în anul 1917, de către întâiul patriarh al României, Miron Cristea, pe atunci Episcop al Caransebeșului. 

"Am fost cu bucurie alături de părintele și credincioșii din Gherteniș, deoarece în ultima perioadă s-au făcut foarte multe lucrări la Sfântul Altar, în primul rând sfânta masă a fost îmbrăcată cu marmură, dar și la exterior s-au adus îmbunătățiri. Suntem în anul omagial al sfintelor icoane și ne-am bucurat să vedem cum biserica de aici este împodobită în exterior cu 5 icoane din mozaic. Noi am venit să resfințim sfântul locaș din Gherteniș după 100 de ani de când vrednicul de pomenire, întâiul patriarh al României, Miron Cristea l-a târnosit, în deceniul al 2-lea din secolul 20, fiind atunci episcop al Caransebeșului", a precizat Preasfințitul Episcop Lucian.

Localitatea Gherteniș este un sat în comuna Berzovia, din județul Caraș-Severin, Banat, România. S-a numit și Bogdănești (1924-1925). În 1992, în satul Gherteniș au locuit 1132 de locuitori, din care 94% români, 3,7% maghiari și 1,1% germani. 

Satul a trecut prin mari inundații în 2006 și 2007, multe case prăbușindu-se sub puterea apei.

Autor: Parohia Domașnea

VIDEO TV