Vinerea și Sâmbăta Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

În Vinerea și Sâmbăta Mare, credincioșii caransebeșeni au participat la sfintele slujbe rânduite în aceste zile

Vinerea Mare amintește de ziua în care, acum două mii de ani, Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a fost răstignit și a murit pe Cruce, plătind astfel prețul răscumpărării omenirii, rupând lanțurile păcatului și a morții și oferind oamenilor mântuirea.

La Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul" Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârșit la orele dimineţii, slujba Ceasurilor Împărăteşti, Vinerea Mare fiind una din zilele numite aliturgice.

Potrivit tradiţiei Bisericii noastre, după-amiza Ierarhul a săvârşit slujba Vecerniei Mari în cadrul căreia a fost scos în mijlocul bisericii, spre închinare, Sfântul Epitaf, moment liturgic care simbolizează punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.

După oficierea Vecerniei Punerii în Mormânt, Preasfințitul Părinte Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat și Denia Prohodului Domnului. La sfârşitul Doxologiei, a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei Episcopale, ce simbolizează ducerea spre mormânt a Mântuitorului.

"Procesiunea purtării Sfântului Epitaf în jurul Sfintei Biserici și participarea noastră, a tuturor, la procesiune are menirea de a ne arăta cât de important este să Îl propovăduim pe Hristos, să propovăduim jertfa Lui pentru omenire, dar și Învierea Sa, atât în biserică, cât și în afara ei, în societate, în lume, atât pentru cei ce cred, cât și pentru cei ce nu cred. Fie că avem această credință, fie că nu, fiecare dintre noi, la sfârșit, se va înfățișa în fața Dreptului Judecător", a precizat părintele arhim. Constantin Timiș, vicar eparhial.

După procesiune, credincioşii au trecut pe sub Sfântul Epitaf la momentul reintrării în catedrală, după care Sfântul Epitaf a fost reaşezat în Mormânt, cântându-se troparul "Iosif cel cu bun chip".

Astăzi, în Sâmbăta Mare, Părintele Episcop Lucian a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Învierii, la Catedrala episcopală. În cadrul acestei sfinte slujbe s-au citit 16 Paremii, care ne pun înainte chipurile Învierii din Vechiul Testament, marile lucrări ale lui Dumnezeu în lume: Facerea, izbăvirea din robia Egiptului, trecerea prin marea Roşie, trecerea Iordanului în Canaan a lui Iosua, prorociile mesianice, adică texte din Vechiul Testament în care sunt profeţite venirea Mântuitorului, naşterea, viaţa, pătimirile, răstignirea şi moartea Sa pe Cruce şi se încheie cu Daniil şi cu cei trei tineri din cuptor, icoană a izbăvirii neamului omenesc din cuptorul iadului. 

Slujba Învierii Domnului va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian la miezul nopții în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul" din Caransebeş. Și anul acesta Preasfinția Sa va împărții Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim.


Autor: episcopiacaransebesului.ro