Vernisaj cu jucării la Muzeul Banatului Montan

Asociaţia "Muzeul Jucăriilor" din Bucureşti în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan a vernisat la Reşiţa expoziţia "Timpul Jucăriilor

Asociaţia "Muzeul Jucăriilor" din Bucureşti în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan a vernisat la Reşiţa expoziţia "Timpul Jucăriilor. Muzeul Jucăriilor la Reşiţa". În sala arhiplină expoziţia s-a bucurat de un real succes. Jucăriile au fost fabricate în România şi în alte ţări între anii 1900-1980. Asociaţia "Muzeul Jucăriilor" a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării care, pe parcursul a câtorva decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii.

Preşedintele asociaţiei, domnul inginer Cristian Dumitru, deţinătorul unei colecţii impresionante de jucării, cu sprijinul unor colecţionari din ţară, a înfiinţat şi un muzeu virtual al jucăriilor în care fiecare "păstrător" al unui prieten drag al copilăriei este invitat să-l expună alături de o mică poveste. Colecţia cuprinde un număr impresionant de jucării - 12 000 de exemplare - organizate pe categorii precum jucării româneşti, jucării străine şi machete actuale. "Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei.

Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet", ne-a declarat doamna istoric dr. Livia Magina. Asociația "Muzeul jucăriilor" a expus în toate marile orașe din țară precum și la Muzeul Național de Istorie a României. La Muzeul Banatului Montan expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai.


Autor: Pr. Valentin Popovici