„100 de ani de România în imagini”

Miercuri și joi mai mulți tineri din protopopiatele Reșița și Caransebeș au participat al Simpozionului "Tinerii Ortodocși azi"

Miercuri, 31 ianuarie, la Biserica "Schimbarea la Față" din Govândari - Reșița s-au întâlnit centrele de tineret din Protopopiatul Reșița pentru desfășurarea Simpozionului "Tinerii Ortodocși azi".

"Proiectul își propune să ofere tinerilor din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului posibilitatea de a prezenta și dezbate teme de interes și actualitate pentru ei, în scopul cultivării și însușirii valorilor credinței ortodoxe și ale neamului românesc, în contextul anului omagial al unității de credință și neam în Patriarhia Română. Totodată, evenimentul se constituie într-un instrument foarte util de consolidare a cunoștințelor în ceea ce privește istoria, literatura, geografia țării și personalitățile poporului român. De aceea am și apelat la formatul modern și interactiv al activităților, oferind posibilitatea participanților de a socializa într-un cadru creștin și de a-și împărtăși unii altora din problemele cu care se confruntă în activitățile curente." preciza pr. inspector Mihai Ciucur în cuvântul său de bun venit.

De asemenea, tinerii au pregătit pentru acest simpozion o expoziție de fotografie pe tema 100 de ani de România în imagini, constând în panouri ale fiecărui centru de tineret participant la eveniment, cu câte 10 fotografii reprezentative temei.

"Cred că a fost o provocare frumoasă pentru tineri, pentru că, dincolo de răspunsurile sau de informațiile noi pe care astăzi le-am aflat în cadrul acestor prezentări și dezbateri, cel mai important lucru este acela că tinerii au căutat să afle mai multe despre istoria ultimilor 100 de ani ai țării noastre. Și lucrul acesta va rămâne după toate aceste întâlniri. Și ieri și alaltăieri am fost în mijlocul tinerilor în alte zone ale județului nostru și peste tot, la sfârșitul discuțiilor, concluzia a fost certă: importanța faptului de a fi împreună, precum și faptul că tinerilor li s-a stârnit curiozitatea de a afla mai multe lucruri despre țara noastră", conchide pr. inspector Mihai Ciucur.

"Dacă ne uităm într-un calendar civil observăm că fiecărei zile îi corespunde un eveniment - ziua sănătății, ziua recunoștinței, ziua cărții, și altele. De ce să nu existe și o zi a tineretului ortodox? Iată că aceste zile trăim zilele tineretului ortodox. Tinerii în biserică! Un simpozion și mai frumos! Suntem în biserică la propriu și la figurat! Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ne întâlnim astăzi în formulă completă, adunând toate cele zece centre de tineret din Protopopiatul Reșița, tineri și formatori. De dimineață i-am pomenit pe sfinții Chir și Ioan, doctori fără de arginți. Ceea ce se petrece în aceste zile în Eparhia Caransebeșului poate fi asemuit cu faptele acestor sfinți doctori fără de arginți, deoarece toți cei implicați fac lucruri frumoase pentru trup și pentru suflet fără de plată. Arginții sunt în Împărăția lui Dumnezeu.", a mărturisit părintele protopop Gheorghe Șuveți în cuvântul îndemn adresat participanților.

Întâlnirea a fost o reușită, deoarece tinerii, mulți, frumoși și inteligenți, s-au implicat cu entuziasm în lucrările simpozionului. Dezbateri pe teme interesante și incitante au demonstrat încă o dată că tinerii sunt un câștig pentru biserică, iar biserica este esențială pentru tineri. Discuții despre sfinții neamului românesc, despre biserică - factor al unității pentru tineri, despre limba română de ieri și de azi, despre frumusețile și atracțiile naturale ale țării, toate aceste teme și multe altele au fost dezbătute de tinerii din Protopopiatul Reșița cu deosebit interes, cu seriozitate și mândrie. Spun mândrie, pentru că acești tineri ortodocși au inserat în toate prezentările lor și aspecte cu specific local, mândrindu-se și promovându-și atât țara, cât și plaiurile natale, zona căreia aparțin.

Și la Caransebeș joi, 1 februarie, s-au prezentat mai multe imagini ce au ilustrat valorile Bisericii și ale neamului din anul 1918 până în prezent. S-au format mai apoi grupuri de lucru în cadrul cărora tinerii au dezbătut diverse subiecte din mai multe domenii de activitate, pe care le-au prezentat la final. Moderatorul evenimentelor a fost părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, care i-a și răsplătit pe tinerii ce s-au arătat mai implicați.

La fel ca și la edițiile anterioare, aceste manifestări și-au propus să ofere tinerilor posibilitatea de a participa la activități cu caracter duhovnicesc, dar și educative, referitoare în acest an, în deosebi la Centenarul Marii Uniri, marcându-se, în acest fel și Anul Omagial al unității de credință și neam în Patriarhia Română.

Autor: Gabriela Șerban