Tineri în Biserică – o realitate concretă în Episcopia Caransebeșului

La data de 20 octombrie 2017, departamentul misionar și pentru activitățile cu tinerii din Episcopia Caransebeșului a organizat la Complexul "Arcidava" de la Vărădia, întâlnirea coordonatorilor centrelor de tineret și ai filialelor ATOR Banatul de Munte din eparhie

La eveniment au fost prezenți, alături de preoții și profesorii coordonatori ai centrelor de tineret și delegații compuse din preoți și tineri din partea fiecărei filiale a Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Întâlnirea desfășurată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, episcopul Caranebeșului, a fost una de bilanț și de lucru deopotrivă, având ca scop principal identificarea celor mai eficiente metode de lucru în pastorația tinerilor din eparhie.

Prima parte a întâlnirii a fost dedicată centrelor de tineret, responsabilii acestora prezentând, pe rând, activitățile derualte în acest an, precum și pe cele viitoare, precum și o analiză a problemelor cu care se confruntă în activitatea desfășurată. După prezentarea activității centrelor - realizată în format video - cei prezenți au pus în discuție aspecte practice și probleme concrete cu care se confruntă în misiunea cu copiii și tinerii de la nivelul centrelor. S-au evidențiat probleme concrete, precum: o implicare scăzută din partea familiei (a părinților) copiilor, migrația părinților, dar și a copiilor în străinătate sau în orașe mai mari, unele probleme în colaborarea cu instituțiile de învățământ, sau slaba implicare a autorităților locale în activitățile educative cu tinerii. "Accentul discuțiilor a fost pus pe punctele slabe, sau dificultățile cu care ne confruntăm la nivelul rețelei de centre de tineret și pe identificarea, împreună cu responsabilii din teritoriu a unor soluții viabile la aceste probleme. Totuși, a fost evidențiată, în sens pozitiv de data aceasta, constanța și consecvența în activitate a unor centre de tineret - unele ajunse deja la cinci ani de activitate și având deja tineri statorniciți în Biserică și care, la rândul lor, sprijină în calitate de voluntari activitățile derulate în parohii" a precizat părintele Mihai Ciucur - moderatorul întâlnirii. 

Cea de-a doua parte a întâlnirii a fost dedicată proiectelor derulate de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și în acest caz, încercându-se o îmbunătățire a organizării activității de la nivelul filialelor. Astfel, la nivelul filialelor ATOR Anina, Caransebeș, Oțelu Roșu și Băile Herculane au fost delegați noi responsabili (atât din partea preoților, cât și din partea tinerilor) în scopul îmbunătățirii activităților acestora, evidențiindu-se, totodată, activitatea constantă derulată de filialele Reșița, Oravița, Bocșa și Moldova Nouă. În paralel, tinerii delegați din partea filialelor au purtat discuții referitoare la proiectele viitoare ale asociației, stabilindu-se în acest sens, printre altele: prezența la Alba-Iulia de 1 decembrie, organizarea unui bal al atoriștilor, sau reorganizarea corului ATOR. Au fost, de asemenea, prezentate rezultatele campaniei umanitare "Ghiozdanul cu bucurii" organizată de ATOR BM, evidențiindu-se punctele tari ale acesteia - 100 de atoriști implicați, peste 250 de ghiozdane cu rechizite distribuite elevilor fără posibilități, sau cei peste 22.000 lei strânși în cadrul campaniei - dar și pe cele slabe, respectiv participarea a doar șapte filiale la această campanie, din cele zece existente. 
 

În finalul întâlnirii, părintele Mihai Ciucur a prezentat participanților următorul proiect important care va fi derulat de ATOR Banatul de Munte, respectiv "Împreună dăruim viață" - o campanie complexă, cu caracter filantropic, misionar și educativ deopotrivă, care se va desfășura în perioada 30 octombrie - 27 noiembrie pe tot cuprinsul eparhiei.


"Întâlnirea a fost una foarte reușită pentru că, pe de o parte, s-au putut discuta toate problemele legate de activitățile din teritoriu, iar unele filiale ale ATOR s-au reorganizat cu acest prilej, iar, pe de altă parte s-au putut construi, împreună cu toți cei implicați, noi strategii de abordare a pastorației tinerilor din parohii, o pastorație bazată pe metode moderne, dar care are în centrul său Cuvântul lui Dumnezeu și implicarea efectivă a tinerilor în viața liturgică a Bisericii", a concluzionat părintele Mihai Ciucur. 

În Episcopia Caransebeșului misiunea cu tinerii se concretizează, în prezent, printr-o rețea de 20 de centre de tineret prezente pe tot cuprinsul eparhiei, precum și prin cele zece filiale ale Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, structuri care adună la un loc peste 500 de copii și tineri, precum și câteva zeci de preoți, profesori și voluntari din diferite domenii de activitate.

Autor: Departamentul de Tineret

Sursa: episcopiacaransebesului.ro