Cu „Steaua” de Crăciun!

În data de 25 și 26 decembrie, odată cu Sărbătoarea Nașterii Domnului, un grup de copii, din comuna Domașnea, au pășit în casele credincioșilor, vestind venirea Pruncului pe lume

În data de 25 și 26 decembrie, odată cu Sărbătoarea Nașterii Domnului, un grup de copii, din comuna Domașnea, au pășit în casele credincioșilor, vestind venirea Pruncului pe lume. Ca în fiecare an, în prima zi a Crăciunului, aceștia au prezentat printr-o șcenetă la sfârșitul Sfintei Liturghii, dorința lui Irod de a ucide Pruncul Iisus Hristos.

Obiceiul acesta este încărcat de o notă evidentă de mister fiind proiectat în plin religios. El vine să actualizeze bucuria Sfintelor Sărbători de Crăciun ce constau în nașterea Pruncului Iisus.

An de an la Sfânta Liturghie din prima zi de Crăciun își fac apariția în tumultul credincioșilor, nouă tineri,  care atrag privirile credincioșilor prin îmbrăcămintea lor tradițională, „chimeșa cu pui”. Aceștia pășesc peste pragul fiecărui creștin vestind Nașterea Domnului Hristos. La sfârșitul Liturghiei ei pun în șcena legenda biblică prin care Irod, dorește cu orice preț uciderea Pruncului Iisus. Cei trei magi împreună cu preotul și ciobanul urmăresc „Steaua Sfântă” purtată simbolistic, de această dată pe pământ, de îngerul care vestește bucuria Nașterii.

În prima zi de Crăciun și uneori chiar si următoarea, creștinii domășneni așteaptă cu drag să vie „Steaua” și în casa lor, întrăgind alături de glasurile inocente ale copiilor din seara Ajunului, bucuria Craciunului.

Autor: Claudiu Românu