Tânăr scriitor de poezii în grai bănățean. "La 17 ani am scris prima poezie!"

Încă de la vârsta de 17 ani, tânărul Claudiu Românu, și-a început cariera de a scrie poezii în grai bănățean și nu numai

Încă de la vârsta de 17 ani, tânărul Claudiu Românu, și-a început cariera de a scrie poezii în grai bănățean. În vara anului 2016, a reușit să compună prima poezie în grai bănățean, cu titlul „Uica Pătru-n Cimișoara”

Un an mai târziu, creațiile sale au început să se înmulțească, iar la data de 05.07.2017, cu ajutorul "junii satului", și a preotului paroh din Parohia Domașnea, protopop Iosif Frenț, a reușit să publice primul volum de poezii în grai bănățean, intitulat „Uica Pătru gin Domașnea”. 

Lansarea volumului a avut loc la data de 05.07.2017, în Biserica Ortodoxă din parohia Domașnea, în ziua când credincioșii din parohie au sărbătorit hramul bisericii, Sfântul Atanasie al Atonului.

Claudiu Românu:

S-a născut la 5 aprilie 1999 în localitatea Caransebeș, județul Caraș - Severin. În clasele I-VIII a învățat la Liceul Pedagogic "C.D.Loga" din Caransebeș, iar liceul, la Seminarul Teologic Ortodox "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeș. Copilăria a petrecut-o în Comuna Domașnea, județul Caraș - Severin, alături de bunicii săi.

În anul 2016, inspirându-se din întâmplările petrecute, alături de prietenii, bunicii și de bătrânii din satul său natal, și-a început cariera de a scrie poezii. Cel mai mult, tânărul poet, s-a axat pe scrierea de poezii în grai bănățean.

"De mic copil mi-a plăcut viața la țară - acolo unde am copilărit și unde îmi petrec vacanțele. Tradițiile și obiceiurile din comuna Domașnea sunt foarte frumoase, puțin diferite de cele din satele înconjurătoare. La noi încă se mai păstrează obiceiurile de la bunii și străbunii noștri, care în zi de sărbătoare se întâlneau "la geal / la vale" (adică în centrul comunei), unde povesteau despre ce au făcut peste săptămână. Împărtășeau unii cu alții și bune și rele. De cele mai multe ori, ei erau însoțiți și de copii sau nepoți, pentru a se cunoaște mai bine între ei, unii dintre aceștia, fiind plecați la școli în alte părți. A fost și este foarte frumos, acasă la Domașnea când ne întâlnim toți copiii pe "mală" (uliță) și stăm până noaptea târziu la povești - fiecare cu poveștiile sale - și mai vedem și altele... În urma tradițiilor, a glumelor făcute cu prietenii la joacă și a unor povești , auzite de la unii bătrâni din această comună, m-am inspirat să creez  poezii în grai bănățean.

Prin creațiile mele, vreau să fac cunoscut satul unde am copilărit. Am să încerc, ca toți cei ce au plecat din satul lor, prin străinătate sau în altă parte, să nu uite de satul unde au copilărit, de limba literară dialectală care o vorbeau cu bunicii și străbunicii lor, dar și de "șozăniile" pe care le-au petrecut în copilărie. 

Țin să-i mulțumesc d-nei Dorina Panga, cea care mi-a fost învățătoare, pentru sprijinul acordat și că a fost alături de mine la publicarea volumului! De asemenea, le mulțumesc și juniilor satului, în frunte cu părintele protopop Iosif Frenț, pentru ajutorul la publicarea acestui volum!" - a spus tânărul scriitor, Claudiu Românu.

Cu creațiile sale a avut ocazia să participe la Festivalul de Poezii în Grai Bănățean "Tata Oancea" din Bocșa, și la Festivalul Condeierilor Plugari din Timișoara, acolo unde a primit premii pentru osteneala sa.

În prezent, Claudiu Românu este elev la Seminarul Teologic Ortodox "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeș.

Două poezii din creațiile sale (audio)


Autor: Parohia Domașnea