În Parohia Domașnea s-a săvârșit prima Liturghie din perioada Postului Crăciunului

În prima duminică din perioada Postului Nașterii Domnului, Duminica a 26-a după Rusalii, în Parohia Domașnea s-a săvârșit Sfânta Liturghie

Astăzi, 19 noiembrie, în prima duminică din perioada Postului Nașterii Domnului, Duminica a 26-a după Rusalii, în Parohia Ortodoxă Domașnea, preotul paroh prot. Iosif Frenț a săvârșit Sfânta Liturghie, în prezența a multor credincioși din această parohie, care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia - Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Primele mențiuni despre respectarea acestei perioade de înfrânare alimentară și trupească provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit postul din luna a zecea. Postul Crăciunului este închinat în primul rând sărbătorii Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La început, nu toți creștinii posteau în același mod și același număr de zile. De exemplu, unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni; unii țineau un post mai aspru, alții unul mai ușor. Însă, Sinodul local din Constantinopol, întrunit în anul 1166 (condus de patriarhul Luca Chrysoverghi), a uniformizat durata Postului Nașterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotărând ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.

Tot în această duminică, a Postului Nașterii Domnului, în Evanghelia după Luca, este relatată „Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina”. Pericopa evanghelică (Luca 12, 16-21) spune: "Zis-a Domnul Pilda aceasta: unui om bogat i-a rodit ţarina şi se gândea în sine, zicând: ce voi face, căci nu am unde să-mi strâng roadele mele? Dar şi-a zis: aceasta voi face: voi strica hambarele mele şi mai mari le voi zidi; şi voi strânge acolo toate roadele mele şi bunătăţile mele. Apoi voi zice sufletului meu: suflete, acum ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea, veseleşte-te. Însă Dumnezeu i-a zis: nebune, în această noapte vor cere de la tine sufletul tău; iar cele ce ai strâns tu ale cui vor mai fi? Aşa se întâmplă cu cel care-şi adună comoară pentru sine însuşi, şi nu în Dumnezeu se îmbogăţeşte."

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a rostit „Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului”, și un cuvânt de învățătură, explicând credincioșilor învățătura „Pildei bogatului căruia i-a rodit țarina”.

Autor: Claudiu Românu