Rugăciune intensă în Săptămâna Sfintelor Pătimiri la Catedrala Episcopală din Caransebeș

În această săptămână a Sfintelor Pătimiri, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Începând de luni, în această săptămână a Sfintelor Pătimiri, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în fiecare zi la Catedrala Episcopală din Caransebeș pentru a se ruga împreună cu credincioșii caransebeșeni la deniile specifice acestei săptămâni. 

Miercuri, Preasfinția Sa a săvârșit și ultima Sfântă Liturghie a Darurilor înainte Sfințite, iar joi Părintele Episcop a oficiat Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare din Sfânta şi Marea Joi, precum și Denia celor 12 Evanghelii.

În timpul Antifonului al XV-lea de la Denia celor 12 Evanghelii, Sfânta Cruce pe care este pictată răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos a fost adusă din Sfântul Altar în mijlocul bisericii de către ierarh, spre a fi cinstită de credincioși.

Părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei a îndemnat credincioșii după denia celor 12 evanghelii să i-a aminte la unitatea Sfintei Treimi pentru a putea fi și noi oamenii într-o unitate, iubindu-L pe Dumnezeu și iubindu-ne unii pe alții. "Trebuie să ne dăm seama că nu doar comemorăm evenimentele ce s-au petrecut cu mai bine de 2000 de ani în urmă, ci le trăim ca o realitate în prezent, pentru că Mântuitorul nu s-a rugat doar pentru ucenicii Săi în prima evanghelie din cele 12 citite în această seară, ci a zis Tatălui Ceresc: «Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis». Mântuitorul înainte de răstignirea Sa ne-a mai spus că dacă păzim poruncile Lui vom rămâne întru iubirea Sa și ne îndeamnă să ne iubim unii pe alții ca bucuria noastră să fie deplină", a subliniat părintele consilier.

Slujba Deniei de joi seara este Utrenia din Sfânta și Marea Vineri, zi în care, conform sinaxarului, se prăznuiesc sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Pătimiri ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Totodată se face pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.


Autor: episcopiacaransebesului.ro