Reuniunea Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte

Odată cu sărbătorirea zilei Micii Uniri a Principatelor Române, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte s-au reunit la Reșița

Odată cu sărbătorirea zilei Micii Uniri a Principatelor Române, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte s-au reunit la Reșița, în contextul unei întâlniri de lucru ce a avut ca scop discutarea și dezbaterea aspectelor referitoare la viitorul asociației de care aceștia aparțin.

Miercuri 24 Ianuarie 2018, odată cu sărbătorirea zilei Micii Uniri a Principatelor Române, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte s-au reunit la Reșița, în contextul unei întâlniri de lucru ce a avut ca scop discutarea și dezbaterea aspectelor referitoare la viitorul asociației de care aceștia aparțin.

Sosiți din toate cele 10 filiale ale ATOR Banatul de Munte, cei 60 de tineri, alături de preoții și de profesorii lor de religie, responsabili de bunul mers al activităților la nivelul fiecărei filiale, au luat parte la o slujbă de Te-Deum cu ocazia sărbătorii naționale, precum și la o sesiune de discuții libere, în cadrul căreia cu toții au avut posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere, pentru a contribui, astfel, la modelarea organizației la nivel județean care îi reprezintă atât de mult.

În prima parte a discuțiilor, părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Lucian, ierarhul Caransebeșului, adresând, mai apoi, celor prezenți, un mesaj motivațional de încurajare și conștientizare, prin care tinerii, alături de coordonatorii lor, sunt chemați la a îndrăzni și a crede în misiunea pe care și-au asumat-o prin intrarea în această asociație, precum și la unitatea atât de necesară credincioșilor, susținută de rugăciune, de Sfânta Liturghie, de comunicare și de sinceritate.

Cea de-a doua parte a reuniunii a debutat prin susținerea unor discuții referitoare la problemele curente existente în fiecare filială, încercând să se propună soluții pentru remedierea acestora și, totodată, a fost prezentată și discutată agenda activităților și evenimentelor cu tinerii pe anul 2018, aceștia fiind informați cu privire la desfășurarea, în general, a evenimentelor, taberelor și activităților mari care îi preocupă. Tinerii au fost încurajați, de asemenea, să gândească și să organizeze, în filialele de care aparțin, activități și evenimente care să se desfășoare la nivel local de către și pentru tinerii fiecărei zone, cum ar fi: reuniuni locale, seri biblice, participarea la sfintele slujbe, dezbateri, excursii și pelerinaje, acestea fiind împletite și cu alte activități care îi ajută pe tineri să socializeze și să se apropie unii de ceilalți. În contextul întâlnirii au mai luat cuvântul părintele Nicolae Chiosa - inspector pentru disciplina religie în cadrul ISJ Caraș-Severin - care a lansat atoriștilor invitația de a participa la olimpiada la religie din acest an, precum și d-na Conf. Univ. dr. Lavinia Popp - de la Facultatea de Asistență Socială din cadrul UEM Reșița - care a îndemnat, la rândul ei, tinerii atoriști să continuie frumosul drum pe care l-au pornit în urmă cu un an și jumătate.

"Tineri din toate filialele ATOR Banatul de Munte s-au reunit la Reșița într-o întâlnire de suflet, începută prin rugăciune, dar și într-o întâlnire de lucru, la început de an, în care s-au conturat principalele direcții de acțiune ale asociației pe parcursul acestui an. Dar, dincolo de toate aceste proiecte, noi credem că această întâlnire de lucru a avut un profund caracter misionar, pentru că s-au discutat probleme foarte importante legate de realitățile în care trăiesc tinerii ortodocși în zilele noastre, dar a fost o întâlnire deosebită și pentru că ei au înțeles încă o dată motivul pentru care fac parte din această asociație. Dincolo de partea administrativă, a fost o reuniune de suflet, o întărire reciprocă la început de an - anul unității noastre, a românilor - în care suntem bucuroși să-i vedem pe tinerii noștri că sunt hotărâți să continue pe această direcție a împreună-lucrării sub binecuvântaerea și cu ocrotirea Bisericii noastre" a precizat părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte este organizația reprezentativă a tinerilor din Episcopia Caransebeșului și funcționează în cadrul Departamentului de tineret al eparhiei, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucin, Episcopul Caransebeșului.

Autor: Anita Radics