Premiere cu dichis la Moldova Nouă

Joi, 29 martie, a avut loc la Moldova Nouă premierea câștigătorilor concursului național cultural-artistic "Unirea: libertate și unitate"

Cu ocazia Anului omagial al unității de credință și de neam, respectiv al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din1918, Patriarhia Română a lansat startul concursului național cultural-artistic "Unirea: libertate și unitate" în noiembrie 2017 în cadrul programului "Hristos împărtășit copiilor". Astfel, după o lungă perioadă de pregătire a lucrărilor, a venit și vremea premianților. Faza locală a acestui concurs a fost încheiată într-o manieră ilustră, în orașul de la malul Dunării. Ziua de 29 martie a reunit atât participanții, cât și alți distinși invitați la Casa de Cultură din Moldova Nouă, unde a fost desfășurată festivitatea de premiere.

Evenimentul, organizat cu multă atenție și râvnă de către Protopopiatul Moldova Nouă, a debutat, bineînțeles, în biserică, avându-L pe Hristos în mijlocul nostru. Parohia "Sf. Gheorghe" a fost însuflețită de către glasurile divine ale preoților slujitori veniți din întreaga zonă a protopopiatului, în frunte cu părintele inspector Mihai Ciucur și de către vocile pure, pline de emoție, ale tinerilor din strană care au cântat împreună, săvârșind Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. Timp de mai bine de un ceas, copii de la cel mai mic până la cel mai mare, căci, până la urmă, toți suntem copii datorită sufletului zburdalnic ,s-au rugat laolaltă cu toată ființa lor, mărturisindu-și credința și arătându-și iubirea pentru Hristos în această perioadă luminată a Postului Mare.

De aici, tinerii, alături de îndrumătorii lor, au mers la Casa de Cultură unde s-a desfășurat a doua parte a serii rezervate festivității de premiere. Debutul a fost marcat de discursul părintelui Mihai Ciucur care a subliniat importanța cunoașterii istoriei neamului nostru pentru că, nu-i așa... istoria rămâne cea mai frumoasă poveste, fiind flacăra trecutului, în mâinile prezentului care luminează viitorul! Centenarul Unirii ar trebui să dăinuie, să ne deschidă inima și să ne facă să conștientizăm jerfa oamenilor pentru libertate, un singur neam, o singură credință. Tocmai de aceea, la invitația părintelui inspector, clasa a XII-a de matematică-informatică a Liceului Teoretic "General Dragalina" din Oravița, coordonată de doamna profesoară Ogrin Maria, a prezentat în începutul festivității piesa de teatru "Sacrificiul". Piesa a fost una originală, compusă de la A la Z de către eleva Alexandra Șchiopu și interpretată magistral de ea și colegii ei, dorind să scoată în evidență supremul sacrifiu al voluntarilor Armatei Române, simpli tineri care doresc să apere patria în care s-au născut, patria care i-a îmbrățișat încă de când au deschis ochii, patria care îi va ține în brațe chiar și după ce își vor fi dat ultima suflare. De asemenea, drama pusă în scenă de elevii dragalinezi dezvăluie inima frântă a unei mame ce trăiește ziua în care soldatul vine să-i ia puiul din brațe precum și scene ale războiului, discuții de pe front, momente de tensiune, luptă, tristețe. Prezența Reginei Maria în peisajul dramatic reamintește clipele de suferință din Primul Război Mondial de unde a fost supranumită "Mama răniţilor" sau "Regina-soldat", pentru atitudinea ei bravă din timpul războiului.

Așadar, după momentul emoționant al invitaților, festivitatea de premiere continuă cu acordarea premiilor celor ce au trudit pentru concursul național "Unirea:libertate și unitate". Locurile I , II, III, precum și mențiunile au fost înmânate pentru fiecare din ciclurile: primar, gimnazial, liceal, cuprinzând tineri dornici de afirmare în demonstrația referitoare la faptul că religia, credința nu sunt lucruri efemere, ci de căpătâi în viața oricărui elev creștin. Copiii premiați au avut ocazia de a veni pe scenă și de a ne prezenta, mai sumar ori mai elaborat, creațiilor lor și concepțiile pentru care au fost aleși ca fiind cei mai buni dintre cei buni.

Dar cum toate lucrurile frumoase par că se termină repede, așa a trecut timpul și pentru cei aflați la premiere în orașul unde vântul este mai puternic și inspiră la cugetări. Astfel, cu discursul domnului primar Adrian Torma, un mărturisitor al credinței și un exemplu de urmat, festivitatea se încheie într-o manieră superbă, de rugăciune. Venirea tuturor copiilor pe scenă a transformat rugăciunea "Cuvine-se cu adevărat" într-un solemn imn al dragostei noastre pentru tot ce înseamnă credință, libertate, unitate!


Autor: episcopiacaransebeșului.ro