Praznicul Bobotezei în Parohia Domașnea

Astăzi, 6 ianuarie 2018, la Praznicul Botezului Domnului, părintele paroh prot. Iosif Frenț, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfântul Atanasie de la Aton” din Domașnea și a săvârșit Sfințirea cea Mare a Apei

După ce în data de 4 și 5 ianuarie, preotul paroh din Parohia Domașnea, a pășit în casele oamenilor pentru a-i binecuvânta, stropindu-i cu Aghiasma Mare, astăzi, 6 ianuarie 2018, la Praznicul Botezului Domnului, părintele paroh prot. Iosif Frenț, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica Ortodoxă cu hramul "Sfântul Atanasie de la Aton" din Domașnea. După oficierea Sfintei Liturghii, părintele paroh, împreună cu credincioșii prezenți, au pornit într-o procesiune spre centrul localității Domașnea, la Troița aflată în fața casei parohiale, săvârșind Sfințirea cea Mare a Apei.

La această sărbătoare a fost prezent un număr mare de copii și credincioși, bucuroși fiind de Praznicul Bobotezei, luând fiecare în sticle Aghiasma Mare spre binecuvântare.

Creștinii ortodocși pot lua pe nemâncate din Agheasma Mare în perioada 5 ianuarie - 14 ianuarie și la recomandarea duhovnicului. Agheasma Mare este folosită în Ajunul Bobotezei la sfințirea casele credincioșilor și locuitorii acestora. Tot cu ea se stropesc și lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfințite, cum ar fi: binecuvântarea și sfințirea prapurilor, sfințirea crucii si a troițelor, a clopotului, a vaselor și veșmintelor liturgice, sfințirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor și a Sfantului si Marelui Mir.

Praznicul Bobotezei, amintește de Botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos în râul Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul, așa cum este relatat și în Noul Testament, în Evanghelia după Matei 3, 13-17 „În vremea aceea a venit Iisus din Galileea, la Iordan, la Ioan, ca să fie botezat de el. Ioan însă îl oprea, zicând: eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine? Iar Iisus răspunzând, a zis către el: lasă acum, căci aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci Ioan L-a lăsat. Iar după ce s-a botezat Iisus, în clipa când a ieşit din apă, iată, cerurile s-au deschis şi Ioan a văzut Duhul lui Dumnezeu pogorându-se ca un porumbel şi venind peste Dânsul. Şi iată un glas din ceruri, care a zis: Acesta este Fiul Meu cel iubit, în Care bine am voit.”

Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare ani, la 6 ianuarie, Botezul Domnului. Sărbătoarea amintește de Botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos. Praznicul se mai numește Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului.

Autor: parohia-domasnea.com