Parohia Domașnea în straie de sărbătoare

Joi, 5 iulie, credincioșii l-au cinstit pe Sfântul Cuvios Atanasie al Athonului, ocrotitorul Bisericii din parohia noastră

Cu prilejul cinstirii hramului bisericii, Preasfinsțitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Domașnea, săvârșind Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, vârsnici și tineri au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Ruga satului reprezintă un moment important în viața comunității noastre și de asemenea a multor altor comunități din zona Banatului. Este momentul când sărbătorim hramul bisericii din localitate, reprezentând un moment de reîntoarcere la tradiție, de sărbătoare și de reîntâlnire. Un aspect inedit îl constituie faptul că Biserica parohiei Domașnea are ca ocrotitor pe Sfântul Atanasie al Athonului, fiind singura parohie din Eparhia Caransebeșului cu acest hram. Documentele menţionează că acest hram a fost atribuit de către episcopul sârb Maxim Minulovici, care a binecuvântat biserica în data de 5 iulie 1833, în ziua prăznuirii sfântului athonit.

"Cu mare bucurie am acceptat invitația părintelui protopop și paroh, Iosif Frenț, ca astăzi, de ziua Sfântului Atanasie al Athonului, să poposim duhovnicește și să slujim Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie aici, la Domașnea, cu ocazia hramului bisericii parohiale. Este îmbucurător faptul că avem în Episcopia Banatului de Munte o biserică de mir, o biserică parohială, cu hramul acestui Cuvios, Atanasie al Athonului, cel care a întemeiat frumoasa Mănăstire Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. De asemenea, ne bucurăm că acești credincioși din parohia Domașnea au păstrat rânduiala statornicită din vechime de episcopul Vârșețului și Caransebeșului, Maxim Manuilovici, de a cinsti în data de 5 iulie pe Sfântul Atanasie al Athonului, Ocrotitorul acestei biserici. Îi felicităm cu ocazia hramului bisericii din Domașnea pe părintele protopop și paroh Iosif Frenț și pe ctitorii și binefăcătorii acestei frumoase biserici de la Poarta Orientală a Banatului. Le mulțumim tuturor credincioșilor care astăzi au ales să fie mai întâi la rugăciune, la Sfânta Liturghie, și apoi la manifestările cultural-artistice pregătite de Primăria comunei Domașnea, împreună cu parohia, și îi rugăm pe toți fiii și fiicele satului să fie aproape de această biserică în care s-au botezat, s-au cununat și în care au petrecut cele mai frumoase și importante momente din viața lor. Îi binecuvântăm pe toți locuitorii comunei Domașnea și îl rugăm pe Sfântul Atanasie al Athonului să ocrotească Marea Lavră din Sfântul Munte Athos, dar și Parohia Domașnea din istorica Episcopie a Caransebeșului", a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop i-a conferit părintelui paroh Iosif Frenț, care este și protopopul Protopopiatului Băile Herculane, Crucea „Episcop Elie Miron Cristea”. La bucuria duhovnicească a parohiei au luat parte autorități locale și un număr însemnat de credincioși, dintre care mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare.

Biserica din Domașnea s-a zidit între anii 1807-1817. Declarată de către venerabilul istoric Nicolae Iorga, biserică monument istoric naţional, edificiul eclezial din Domașnea străjuiește înălţimea "Ciregăului" deasupra Văii Timișului, care brăzdează munţii Banatului. Sfântul locaș a fost târnosit în anul 2010 de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Spre orele serii, sătenii din această comună, și nu numai, au participat cu bucurie la programul muzical desfășurat pe "terasa" comunei Domașnea, în fața bisericii.

Autor: Claudiu Românu