Părintele Episcop Lucian s-a rugat pentru eroii poporului român

Astăzi, la Praznicul Înălțării Domnului, în Catedrala Episcopală din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat alături de un sobor de preoți și diaconi și de credincioși caransebeșeni pentru eroii neamului nostru

Astăzi, la Praznicul Înălțării Domnului, în Catedrala Episcopală din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat alături de un sobor de preoți și diaconi și de credincioși caransebeșeni pentru eroii neamului nostru. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Litughie în cadrul căreia i-a pomenit pe toți eroii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile. 

De asemenea, ierarhul a hirotesit doi preoți întru iconom-stavrofor, pentru osteneala depusă în slujba bisericii, pe părintele Olimpiu Silaghi, inspector în cadrul Biroului eparhial de Proiecte și Patrimoniu și pe părintele Nicolae Petrișor, preot slujitor la Biserica "Sf. Arh. Mihail şi Gavriil" a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Seminarului Teologic "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeș, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu.

"Așa cum Mântuitorul a înviat din morți, cu moartea Sa moartea noastră călcând și la 40 de zile după Înviere S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui, înălțând firea umană în sânul Preasfintei Treimi, așa și eroii patriei au biruit pe toți dușmanii acestui spațiu ales și binecuvântat de Dumnezeu, carpato-danubiano-pontic, eroii patriei i-au biruit pe cei care au râvnit la țara noastră pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Ei au biruit pe toți vrăjmașii și s-au înălțat împreună cu Hristos la ceruri și sunt așezați și aceștia în Împărăția Cerurilor, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit. Credem acest lucru pentru că niciodată eroii acestei țări nu au plecat într-o bătălie fără să-și facă semnul sfintei cruci, fără să se roage mai întâi și fără să poarte cu ei o Biblie, o carte de rugăciune s-au o icoană", a subliniat Părintele Episcop Lucian.

După Sfânta Liturghie la cimitirul eroilor din municipiu, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat și aici o slujbă de pomenire pentru cei ce s-au jertfit pentru țara noastră, martirii care au luptat pentru unitatea și demnitatea poporului român. Totodată a sfințit și o troiță ridicată lângă capela cimitirului de către Asociația Femeilor Ortodoxe din Caransebeș. 

La eveniment au fost prezente autorități locale, centrale și militare, care au depus coroane după sfânta slujbă, în memoria eroilor ce se odihnesc în acest cimitir. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a unităţii militare din Caransebeş, precum şi a unui grup de soldaţi. 

Tot astăzi, la toate monumentele din municipiul de pe Timiș și Sebeș, ridicate în memoria eroilor au fost delegați preoți care au săvârșit slujbe de pomenire.


Autor: episcopiacaransebesului.ro