Oaspeți de seamă în Episcopia Caransebeșului

În perioada 24-26 noiembrie, o delegație a Mitropoliei din Muntenegru și Litoral a vizitat Episcopia Caransebeșului

O delegație a Mitropoliei din Muntenegru și Litoral din Patriarhia Sârbă, a vizitat Episcopia Caransebeșului, în contextul consolidării relațiilor între cele două eparhii și a concretizării unei colaborări între Seminarul Teologic "Ioan Popasu" din Caransebeș și Seminarul Teologic "Sfântul Petru din Cetinje" din Muntenegru.

"Avem în vedere concretizarea unui protocol de colaborare cu Seminarul Teologic din Cetinje, în așa fel încât și profesorii, și elevii seminariști să poată fi beneficiarii unui schimb de experiență, ținând seama și de bogăția teologiei sârbe. Nădăjduim ca această întâlnire să constituie premiza unei deschideri mai largi între cele două eparhii, cu beneficii duhovnicești, culturale și științifice atât pentru Episcopia Caransebeșului, cât și pentru colaboratorii și frații noștri, Mitropolia Muntenegrului", a precizat părintele arhim. dr. Casian Rușeți, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Părintele protoiereu stavrofor Obren Jovanovic, vicarul Mitropoliei din Muntenegru, a subliniat: "Ceea ce ne bucură cel mai mult este faptul că există într-adevăr o viață duhovnicească la nivel înalt. Mănăstirile vechi sunt restaurate, au fost construite mănăstiri noi, ce arată credința și dragostea acestui popor față de Dumnezeu. Ceea ce ne-a impresionat este că aveți mulți călugări și preoți tineri, ceea ce garantează viitorul acestei biserici. Există oameni tineri în biserică. Înseamnă că atât Biserica, cât și acest popor va dăinui. Pur și simplu ne-am încărcat duhovnicește".

Delegația din Muntenegru a vizitat Mănăstirea Nera, cu Clinica de Recuperare Oncologică "Nera", Mănăstirea Vasiova și Mănăstirea Brebu, Teatrul istoric "Mihai Eminescu" și două biserici-monument din Oravița, Catedrala Episcopală din Caransebeș, unde delegația a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ziua de duminică, și Catedrala veche "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" cu necropola episcopilor, Seminarul Teologic și reședința episcopală din Caransebeș, unde delegația a întâlnit pe Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

Autor: episcopiacaransebesului.ro