Graiul bănățean va fi promovat la Bozovici

Sâmbătă, 28 aprilie 2018, la Bozovici, se va desfășura cea de-a 9-a ediție a Festivalului de poezii în grai bănățean „Credință și lumină”

Cu prilejul Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului, sâmbătă, 28 aprilie, se va desfășura Festivalul de poezii în grai bănățean „Credință și lumină”, la Bozovici. Acest festival se va desfășura în două sesiuni, cea științifică având loc în Sala de ședințe a Primăriei Bozovici, începând cu ora 10:00, iar cea artistică, în Căminul Cultural din Bozovici, începând cu ora 12:00.

Festivalul de poezii în grai bănățean „Credință și lumină” a ajuns la ediția a 9-a, fiind organizat de către Episcopia Caransebeșului, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor de Poezii în Grai Bănățean, Parohia Ohaba Mâtnic, Primăria Bozovici și Parohia Bozovici, în fiecare an când se sărbătoresc Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului.

Spre deosebire de toate celelalte graiuri românești, graiul bănățean are o bogată literatură. Predomină covârșitor poezia în defavoarea prozei, subiectele rurale față de cele urbane, și subiectele comice față de cele serioase, ca în literatura dialectală italiană. Literatura în grai s-a născut datorită faptului că țăranii bănățeni (paori) s-au alfabetizat mult mai devreme și alfabetizarea a fost mult mai răspândită decât în alte zone rurale ale țării, precum și datorită absenței unui centru urban românesc în Banat în sec. XIX, centru care să dea naștere unei literaturi culte, urbane.


Autor: Claudiu Românu