Festivalul „Miron Cristea” la Caransebeș

În anul centenar al Mairii Uniri, pe soleea catedralei Episcopale din Caransebeș au urcat 13 formații corale, la cea de-a 9-a ediție a Festivalului de muzică corală ce poartă numele primului Patriarh al României

În anul centenar al Mairii Uniri, pe soleea catedralei Episcopale din Caransebeș au urcat 13 formații corale, la cea de-a 9-a ediție a Festivalului de muzică corală ce poartă numele primului Patriarh al României, Miron Cristea, cel care în anul 1918 a reprezentat Episcopia Caransebeșului la Alba Iulia, pecetluind Marea Unire din punct de vedere spiritual.

Manifestarea cultural-spirituală care a cuprins în acest an pe lângă piesele religioase și piese patriotice, s-a desfășurat joi, 19 aprilie, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Auditoriul a fost format și din preoţi, profesori de religie, oameni de cultură, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase, din localitate și împrejurimi.

"Ne bucurăm foarte mult că și în acest an au răspuns foarte multe coruri invitației noastre și am avut un festival de muzică corală religioasă și patriotică reușit din toate punctele de vedere. Cu acest festival am împlinit o lucrare sfântă în cinstea și memoria înaintașilor noștri, făuritorii Marii Uniri, pentru că Miron Cristea a încurajat în timp ce era episcop la Caransebeș, dar și ca patriarh, cântarea corală", a subliniat Părintele Episcop Lucian.

Corurile din Eparhia Caransebeșului, din Arad, Timișoara, Deva și Orăștie, care au participat la cea de-a 9-a ediție a Festivalului "Miron Cristea" au fost răsplătite de către ierarh cu diplome și daruri. Printre participanți s-au numărat: Corul "Anastasis" al Parohiei Bozovici, dirijor instit. Claudia Cherescu, Corul "Armonia" al Parohiei "Sfântul Nicolae" din Bocșa Română, condus de părintele Silviu Ferciug, Corul Catedralei Istorice "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", reunit cu Corul "Ioan Teodorovici" al Parohiei "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir", coruri dirijate de doamna profesoară Maria Ponețchi, Corul "Laudae" al Protopopiatului Ortodox Român Reșița, dirijor prof. Georgiana Ciucur, Corul preoţilor Protopopiatului Băile Herculane, dirijor instit. Claudia Cherescu, Corul preoților din Protopopiatul Reșița, dirijat de părintele Irinel Dinu, Corul preoților din Protopopiatul Caransebeș, dirijat de părintele Sorin Mâțu, Corul Parohiei "Pogorârea Sfântului Duh" din Oțelu-Roșu, îndrumat de doamna profesoară Elena Ianto, Corul Catedralei "Învierea Domnului" din Caransebeș, dirijat de părintele Gheorghe Tistu, Corul "Armonia" al Catedralei ortodoxe vechi "Sf. Treime" din Arad, dirijor prof. Ovidiu Boar, Corala "Arhanghelii" din Orăștie, dirijor dr. Ioan-Marius Popa, Corul "Epifania" din Timișoara, sub bagheta domnului profesor Florin Nicolae Șincari și Corala "Sargeţia" din Deva, dirijor D-l Nicolae Icobescu.

"Putem spune că a fost o manifestare de colecție, am dat dovadă de o reală unitate de credință și de neam, mai ales noi cei din vestul țării, prin faptul că au participat coruri din toată regiunea de vest, județele: Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin. Această unitate frumoasă exprimată prin armonie corală este un omagiu adus episcopului Miron Cristea, un adevărat păstrător al valorilor tradiționale corale românești, dar în egală măsură este un omagiu adus tuturor celor care ne-au lăsat această moștenire a unității", a arătat părintele arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

În timpul festivalului a fost expusă în Catedrala Episcopală și o expoziție foto-documentară "Episcopia Caransebeșului și Marea Unire de la 1 decembrie 1918", imagini și documente care atestă prezența bănățenilor la Marea Unire.


Autor: episcopiacaransebesului.ro