Duminica Ortodoxiei sărbătorită la Catedrala Mitropolitană

În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, numită şi Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor timișoreni

În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, numită şi Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor timișoreni, participând la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi la Catedrala Mitropolitană "Sfinții Trei Ierarhi" din Timișoara. Și în acest an, un număr mare de credincioși au participat la sinaxa euharistică, încununând nevoințele ascetice din prima săptămână a Postului Mare prin împărtășirea cu Sfintele Taine. La momentul chinonicului, diac. Sergiu Pantea a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

După otpustul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa, împreună cu soborul de slujitori, a săvârşit Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Vasile Lăzărescu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 49 de ani. Alături de preoţii şi credincioşii timişoreni, la slujba de pomenire, au participat și membrii familiei ierarhului bănățean.

Mitropolitul Vasile Lazarescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea timișeană Corneşti și a trecut la cele veşnice în ziua de 21 februarie 1969, la mănăstirea Cernica, fiind înhumat, în cripta familială din localitatea sa natală. În aprilie 1993 a avut loc ceremonia de deshumare a osemintelor, acestea fiind aduse la Catedrala mitropolitană din Timişoara, unde, în prezenţa chiriarhilor Mitropoliei şi a numeroşi clerici şi credincioşi, au fost reînhumate în cripta ierarhilor de la subsolul lăcașului de cult.

După slujbă, Părintele Mitropolit Ioan, însoțit de un grup de măicuțe de la Centrul eparhial s-au deplasat cu o icoană a Maicii Domnului, sec. XVIII, de la muzeul catedralei mitropolitane, la Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara. Aici, Chiriarhul Banatului a fost întâmpinat de Preasfinţitului Părinte Lukian, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara și împreună au participat la vernisarea unei expoziţii de icoane pe lemn în sala de festivități a Vicariatului Ortodox Sârb din Timișoara.

La eveniment a participat consulul general al Serbiei dl. Vladan Tadici, deputatul Uniunii sârbe din România, dl. Slavoliub Adnagi și președintele Asociației de prietenie sârbo-română, "Riznița" din Lujnice - Serbia, dl. Sveta Magiarevici. De asemenea, au fost prezenți clerici, monahi și monahii de la bisericile și mănăstirile sârbești și românești, numeroși credincioși români și sârbi, ce trăiesc în Banat. Moderatul întâlnirii a fost preotul Sasa Iasin, consilier cultural al Episcopiei Sârbe de Timișoara. Pe parcursul vernisajului corul catedralei sârbe condus de prof. Ioța Bugarski a oferit momente muzicale religioase adecvate perioadei Postului Paștilor.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a adresat participanților la vernisaj un cuvânt de folos, în care a evidențiat rolul icoanei, ca element de unitate spirituală între credincioșii ortodocși români și sârbi.

Evenimentul a fost dedicat Duminicii Ortodoxiei şi a cuprins icoane și portrete sculptate ale artistului Milovan Bekonia din Kragujevac-Serbia.


Autor: mitropolia-banatului.ro