Deschiderea noului an universitar pentru studenții teologi de la Caransebeș

Biserica "Sf. Împărați Constantin și Elena", din incinta Seminarului Teologic Ortodox, din Caransebeș, a găzduit luni, 9 octombrie, festivitatea de deschidere a anului universitar pentru studenţii Secţiei de Teologie Ortodoxă-Didactică din cadrul Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa 

Biserica "Sf. Împărați Constantin și Elena", din incinta Seminarului Teologic Ortodox, din Caransebeș, a găzduit luni, 9 octombrie, festivitatea de deschidere a anului universitar pentru studenţii Secţiei de Teologie Ortodoxă-Didactică din cadrul Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa. Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum săvârşită de un sobor de preoţi. 

Cuvântul de deschidere a fost rostit de pr. Alic Daniel, coordonatorul secției de teologie din Caransebeș.

La final, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, le-a rostit un cuvânt de învățătură teologilor.

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi, 9 octombrie, am avut deschiderea festivă a noului an universitar 2017-2018 la secția noastră de Teologie-Didactică din Caransebeș. Te Deum-ul a fost săvârșit de părinții profesori și au participat la această slujbă majoritatea studenților și masteranzilor. Îl rugăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Arhiereul cel Veșnic, să-i călăuzească atât pe profesorii noștri de Teologie, cât și pe studenții noștri, pe calea cea bună, căci El este Calea, Adevărul și Viața. Să avem cu toții aceași râvnă și evlavie pe care am avut-o în prima zi când ne-am hotărât să urmăm o școală vocațională, să urmăm Teologia. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne ajute să trecem peste toate greutățile, pentru că la Caransebeș, avem o tradiție frumoasă de învățământ teologic, însă, în momentul de față, sunt și probleme în privința candidaților. Totuși rezistăm pentru că avem un Seminar Teologic și îi îndrumăm pe toți absolvenții Seminarului nostru să urmeze cursurile de Teologie Didactică din cadrul Universității Eftimie Murgu. Avem o colaborare foarte bună cu această universitate, cu domnul rector, cu senatul Universității și credem în continuitate și conlucrare pe mai departe. Așadar, succes și binecuvântare pentru toți profesorii, ostenitorii și studenții Secției de Teologie Didactică din cadrul Universității Eftimie Murgu pentru acest nou an universitar, deoarece, cu această promoție, împlinim aici, la Caransebeș, 20 de ani de învățământ superior. Secția de Teologie a fost înființată în 1998, cu binecuvântarea și sprijinul susținut al Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, pe atunci episcop al Caransebeșului", a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Învăţământul teologic universitar actual din Caransebeş a luat fiinţă în anul 1998, dorindu-se a fi continuatoarea vechii Academii Teologice din Caransebeş. Astfel, s-a înfiinţat Secţia de Teologie Ortodoxă-Istorie în cadrul Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa. Aceasta a funcţionat până anul 2006 în spaţiile oferite de Episcopia Caransebeşului, dar din anul universitar 2006-2007 îşi desfăşoară activităţile didactice într-un sediu modern amenajat prin grija Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa.


VIDEO TV