Mărturii cutremurătoare comuniste la Timișoara

La data de 3 noiembrie 2017, la Timișoara a vut loc prima conferință preoțească de toamnă la care au participat preoții din Protopopiatele Timișoara I și Tmișoara II

La data de 3 noiembrie 2017, la Timișoara a vut loc prima conferință preoțească de toamnă la care au participat preoții din Protopopiatele Timișoara I și Tmișoara II. Pe temeiul celor hotărâte de Sfântul Sinod la a doua conferinţă preoţească din acest an se va trata tema: ,,Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului".

Evenimentul a debutat în biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului a parohiei Timișoara-Iosefin, cu săvârșirea slujbei Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos de către preoții slujitori desemnați, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Lucrările conferinței preoțești au continuat în sala de festivități a aceleiași parohii, unde a fost prezentat referatul științific de către părintele Daniel Alic de la Parohia Sfântul Ilie-Fabric din cadrul Protopopiatului Timișoara II. Conferențiarul a prezentat câteva repere istorice prinvind apariția comunismului în Europa și România. În anul 1948 s-a declanșat teroarea politică împotriva clerului Bisericii Ortodoxe Române, când 21 de ierarhi ai Bisericii au avut de suferit din cauza credinței și a valorilor creștine, pe care aceasta le propovăduiește de la amvonul său, cum a fost vrednicul de pomenire Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului. De asemenea, au fost evocate portrete de preoți bănățeni care au fost prigoniți și au făcut ani grei de temniță, precum: Andrei Adam, Pavel Ciucur, Marcu Cusmanovici, Traian Dobromirescu, Lazăr Magheț, Alexandru Nicolici, Aurel Mihailovici ș.a.

Exemplul oferit de Patriarul Iustinian, comemorat în aceast an, arată prin viața și activitatea sa că a fost un adevărat apărător al credinței ortodoxe și mai ales a clerului în fața abuzurilor comise de regimul comunist.

Părintele Mitropolit Ioan a invitat la conferința preoțească martori și mărturisitori ai suferinței din lagărul comunist, reprezentanți ai asociațiilor foștilor deținuți politic și reprezentanți ai Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan. Prin luările de cuvât și intervențiile acestor martori, ce reprezintă adevărate cărți vii de istorie contemporană, s-au evidențiat ororile regimului comunist împotriva celor care l-au mărturisit pe Hristos prin viața lor. Au luat cuvântul: Teodor Stanca, președintele AFDP Timiș, pr. Mircea Lăutaș, fost deportat în Bărăgan, pr. Dumitru Vană, preot la catedrala mitropolitană, care a adus în atenția celor prezenți un episod al rezistenței anticomuniste în Munții Banatului.

Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt învățătură la finalul conferinței, în care a arătat că anul 1917 reprezintă pentru creștini, revenirea la perioada pre-constantiniană. "În anul 313 împăratul Constantin cel Mare, prin edictul de la Milan a decretat creștinisnul ca religie licită în Imperiul Roman. Acest fapt a permis ca religia creștină să ajungă la inimile milioanelor de oameni, care l-au primit pe Hristos în viața lor. Dar anul 1917, prin revoluția bolșevică din Rusia, am putea spune, că încheie această perioadă creștină, și readuce în lume, perioada pre-constantiniană, când creștinișmul era o religie ilicită. Iar în anul 1922 Lenin avea ca deziderat exterminarea Bisericii și a preoților. Această plagă a comunismului a atins și România, iar exemplul Patriarhului Iustinian reprezintă un model de mărturisitor și apărător al credinței și al clerului din Biserica strămoșească", a spus Înaltreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

Următoarele conferințe vor avea loc la Protopopiatele Lugoj şi Făget, 3 noiembrie, Protopopiatul Sânnicolau Mare, 6 noiembrie și Protopopiatul Deta în data de 7 noiembrie.

Autor: mitropolia-banatului.ro

VIDEO TV