Cultură și spiritualitate bănățeană de 100 de ori

Marți, 27 martie, la Biblioteca Orășenească "Tata Oancea" din Bocșa, Caraș-Severin, s-a desfășurat un eveniment intitulat "Cultură și spiritualitate bănățeană de 100 de ori"

Ziua de 27 martie 2018 este o zi cu importantă însemnătate istorică, marcându-se centenarul unirii Basarabiei cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie timp de 22 de ani (până în 28 iunie 1940 când a fost cedată Uniunii Sovietice).


Sub semnul Centenarului Marii Uniri s-a desfășurat și la Biblioteca Orășenească "Tata Oancea" din Bocșa, Caraș-Severin, un eveniment intitulat "Cultură și spiritualitate bănățeană de 100 de ori", alăturând câteva acțiuni interesante și atractive mai ales pentru tineri.


Împreună cu Biblioteca Județeană "Paul Iorgovici" Caraș-Severin, cu Episcopia Caransebeșului și ATOR Banatul de Munte, organizatorii au gândit un complex de evenimente menite să marcheze importanța istorică, spirituală și culturală a zilei de 27 martie sub semnul Centenarului Marii Uniri.


După rostirea unei rugăciuni, pr. insp. Mihai Ciucur a fost cel care a deschis evenimentul prezentând expoziția Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, asociație aflată sub egida Episcopiei Caransebeșului, o expoziție intitulată "100 de ani de România în imagini" și vernisată la începutul anului, în cadrul Zilelor Tineretului Ortodox.


Expoziția face parte dintr-un proiect al Episcopiei Caransebeșului care are scopul cultivării și însușirii valorilor credinței ortodoxe și ale neamului românesc în contextul Anului Omagial al unității de credință și neam, tinerii fiind astfel îndemnați să caute, să cerceteze ultimii 100 de ani din istoria României, familiarizându-se, în acest fel, cu personalități și evenimente din această perioadă. 


Mesajul părintelui inspector Mihai Ciucur s-a încheiat printr-o exclamare a realității, situându-se, evident, între scepticismul invariabil și optimismul care ne caracterizează: "Să dea Dumnezeu să nu rămânem doar la întâlniri frumoase, bifate și marcate, ci acestea să reușească să cultive în noi sentimentul de patriotism și să nu rămână fără un ecou în viitorul acestei țări. M-aș bucura să aud că sunt tineri care iubesc România la modul foarte real și, din iubire de țară, de români, de părinți, de credință, decid să rămână aici, alături de înaintașii lor. Cam așa aș vedea eu concretizat acest centenar, dincolo de festivism, de istorie, de evenimente, ca o reinventare a noastră, a românilor, prin regăsirea dragostei față de țara asta frumoasă." 

Cea de-a doua parte a evenimentului a adus în prim plan cartea. Volumul "Restituiri. Aspecte din cultura și civilizația Banatului Montan. Spiritualitate creștin-ortodoxă pe Muntele Athos" semnat de prof. Mihai Ilie Suru a fost prezentat de prof. Stela Boulescu și criticul și istoricul literar Gheorghe Jurma.


Profesorul, istoricul și colonelul în rezervă Mihai Ilie Suru este unul dintre apropiații bibliotecii bocșene și colaboratori ai revistei "Bocșa culturală". De altfel, multe dintre scrierile cuprinse în volum au văzut lumina tiparului prin intermediul unor reviste de cultură din Banat, precum "Almăjana", "Bocșa culturală" sau "Reflex".


"O carte care merită citită pentru că este o punte de legătură între civilizația, cultura bănățeană din trecut și generația noastră, a voastră, iar un viitor nu se poate clădi decât printr-o asemenea legătură. Prin rădăcinile pe care le avem în trecutul nostru. Merită să citiți cartea deoarece întâlniți personalități, modele demne de urmat." precizat dna prof. Stela Boulescu tinerilor participanți la eveniment.


Deosebit de interesantă a fost și prezentarea criticului Gheorghe Jurma și excelent cuvântul autorului: sintetic, succint, pe înțelesul elevilor. Un expozeu care a avut ca prim subiect actul Unirii, apoi aspecte din cultura și civilizația Banatului, finalizând cu personajul bocșean Tata Oancea, insistând pe nemuritoarele zicale: "munciți, cetiți, călătoriți" și "în ziua-n care n-ai muncit, în ziua-aceea n-ai trăit".


Cea de-a treia parte a evenimentului a fost susținută de Biblioteca Județeană "Paul Iorgovici" prin dra. manager Clara Maria Constantin și bibliotecara Elena Voinea. A fost readus în atenție Centenarul Marii Uniri printr-un proiect intitulat "Istoria altfel" și a fost prezentat bocșenilor Consursul pentru tineri și adulți "România la 100+100", un concurs care ne invită la cunoaștere, meditație, imaginație, creativitate, ne provoacă inventivitatea și ne propune să ne exprimăm viziunea pentru următorul secol răspunzând la întrebarea: cum va fi țara noastră peste 100 de ani?


Un concurs inițiat de Biblioteca Județeană "I.S. Bădescu" Sălaj, derulat în parteneriat cu ANBPR și Biblioteca Județeană "Paul Iorgovici" Caraș-Severin până în data de 1 octombrie 2018. Se adresează tuturor vârstelor și intră în competiție scrieri din diverse genuri literare (proză, poezie, eseu, teatru, etc.), dar și lucrări din domeniul istoric, științific, respectând tema propusă.


Întâlnirea, moderată de Gabriela Șerban, s-a încheiat prin discuții și întrebări, dar și cu o sesiune de autografe din partea autorului Mihai Ilie Suru. Evenimentul s-a bucurat de binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și a reunit, pentru o oră, alături de elevi, oameni importanți, cu preocupări similare, adică dornici de "a restitui generațiilor tinere măcar o parte din imensul bagaj cultural și spiritual din Banatul de Munte".


Autor: Gabriela Șerban