Crucea-monument de lângă Domașnea a fost sfințită

Crucea-monument, situată la poarta orientală a localității Domașnea, ridicată întru pomenirea apărătorilor Ortodoxiei și a neamului românesc din Banat în perioada comunistă, a fost sfințită de Ziua Armatei Române

La data de 25 octombrie 2017, de Ziua Armatei Române, Crucea-monument, situată la poarta orientală a localității Domașnea, ridicată întru pomenirea apărătorilor Ortodoxiei și a neamului românesc din Banat în perioada comunistă, a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vorbit despre rolul important pe care Biserica l-a avut în păstrarea identității naționale și în educația poporului, inclusiv în perioada comunistă.

„Monumentul apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă reprezintă cea mai înaltă cruce sculptată din România. Am avut această inițiativă de trei sau chiar patru ani, însă în anul 2017 am dorit foarte mult să ridicăm un asemenea monument pentru că anul acesta este declarat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre și ca An comemorativ închinat patriarhului Justinian Marina și tuturor apărătorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist. Dat fiind faptul că la Domașnea și la Teregova a fost centrul Rezistenței anti-comuniste din Munții Banatului, ne-am gândit ca tocmai aici, la Poarta Orientală, pe această înălțime binecuvântată, la 540 de metri, să amplasăm această Cruce-monument. Este un altar de jertfă și credem că la fiecare sărbătoare închinată eroilor, atât la Înălțarea Domnului, cât și la 25 octombrie, la 1 decembrie și alte momente importante din istoria țării noastre ne vom reuni în jurul acestei Cruci, aici, pe drumul roman, lângă șoseaua europeană, între Domașnea și Teregova, ca să-i comemorăm și să-i cinstim pe martirii neamului românesc, pe toți ostașii care s-au jertfit pentru unitatea și libertatea țării noastre, dar să-i comemorăm și pe cei care au luptat pentru libertatea noastră și pentru identitatea noastră și au apărat Ortodoxia în timpul regimului comunist. Am trăit un moment înălțător astăzi pentru că atât Armata, cât și Biserica și-au dat mâna iar și iar, pentru a consolida tot ceea ce înseamnă patriotismul autentic și credința statornică în sufletele tuturor românilor.”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

La manifestare a fost prezent și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, care a declarat că se bucură a că a putut participa la dezvelirea unui monument dedicat unor oameni care au crezut într-un țel.

„Mă închin astăzi în fața dumneavoastră, urmașilor celor care la începutul anilor 50 au luptat cu arma în mână pentru libertatea lor și a românilor. Inaugurăm acest monument alături de două instituții surori, Armata Română și Biserica Ortodoxă, instituții care de-a lungul timpului au contribuit decisiv la crearea și păstrarea Statului Național Unitar Român. De altfel, am ascultat împreună Imnul României și cântecul bisericii -Preoți cu Crucea-n mână, căci oastea e creștină-. Vă felicit, Preasfinția Voastră, pentru această inițiativă de a ridica acest monument aici”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

La această slujbă de sfințire, au participat oficialități, autorități centrale județene, autorități locale, reprezentanți ai Armatei Române din cadrul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere Banat, preoți și credincioși de pretutindeni, rugându-se cu toții pentru odihna sufletelor apărătorilor Ortodoxiei și a neamului românesc în perioada comunistă.

În încheiere a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii neamului, dar și pentru partizanii din Munții Banatului. Sărbătoarea s-a încheiat cu depunere de coroane și cu ceremonial militar oferit de către Garda de onoare a Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere Banat.

Domașnea a fost, începând cu anii 1946-1947, unul dintre cele mai importante centre de luptă anticomunistă din Munții Banatului. Mulți au fost cei care s-au jertfit pentru această cauză, cum la fel de mulți au fost și cei care au fost întemnițați pentru același crez. Se spune că fiecare familie sau casă din Domașnea a avut pe cineva la "Gherla", "Aiud", la "Canal" sau în "Bărăgan".

***

Veșnică să le fie pomenirea, apărătorilor Ortodoxiei și neamului românesc!

Autor: Claudiu Românu

VIDEO TV