Cinstirea hramului bisericii - un moment important în viața comunității

Cu prilejul cinstirii ocrotitorului Bisericii „Sfântul Atanasie al Athonului” din Domașnea, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va păstori în parohia noastră

Joi, 5 iulie 2018, cu prilejul cinstirii hramului bisericii din parohia noastră, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va fi prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Domașnea, săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Ruga satului reprezintă un moment important în viața comunității noastre și de asemena a multor altor comunități din zona Banatului. Este momentul când sărbătorim hramul bisericii din localitate, reprezentând un moment de reîntoarcere la tradiție, de sărbătoare și de reîntâlnire.  

De aceea, vă așteptăm începând cu ora 9.30, în Biserica „Sfântul Atanasie al Athonului” din localitatea noastră, pentru a participa împreună la oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Lucian, înconjurat de un sobor format din preoți și diaconi.

Un aspect indeit îl constituie faptul că Biserica parohiei Domașnea are ca ocrotitor pe Sfântul Atanasie al Athonului, fiind singura parohie din Eparhia Caransebeșului cu acest hram. Documentele menţionează că acest hram a fost atribuit de către episcopul sârb Maxim Minulovici, care a binecuvântat biserica în data de 5 iulie 1833, în ziua prăznuirii sfântului athonit.

Spre orele serii, sătenii din această comună, și nu numai, se pot bucura de această sărbătoare participând la programul muzical desfășurat pe "terasa" comunei Domașnea, în fața bisericii.

Biserica din Domașnea s-a zidit între anii 1807-1817. Declarată de către venerabilul istoric Nicolae Iorga, biserică monument istoric naţional, edificiul eclezial din Domașnea străjuiește înălţimea "Ciregăului" deasupra Văii Timișului, care brăzdează munţii Banatului. Sfântul locaș a fost târnosit în anul 2010 de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG!


Autor: Claudiu Românu