Brâul Maicii Domnului la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Astăzi, 03.10.2017, ora 09.00, în Catedrala Episcopală din Caransebeș s-a săvârșit Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.  

Credincioșii au avut ocazia să se închine la Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, Moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca de la Mănăstirea Kosijerevo din Muntenegru, precum și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra. 

La ora 19.00, Brâul Maicii Domnului se va întoarce la Mănăstirea Călugăra, acolo unde miercuri, 4 octombrie, la ora 9.00, se va oficia Sfânta Liturghie în cadrul căreia credincioșii se vor putea închina pentru ultima dată la Brâul Maicii Domnului, urmând ca, la ora 18.00, delegația Mănăstirii Kato Xenia, care a adus spre închinare Cinstitul Brâu, să plece spre Grecia.  

"Pelerinajul cu odoarele sfinte a culminat la Catedrala noastră episcopală și ne-am bucurat foarte mult căci i-am avut împreună slujitori pe toți preoții pensionari, care au venit cu doamnele preotese. Așadar, și cu ocazia Praznicului Acoperământul Maicii Domnului, dar și ca o prelungire a Zilei Internaționale a persoanelor vârstnice, astăzi ne-am bucurat și ne-am veselit duhovnicește cu seniorii eparhiei noastre, care zeci de ani au slujit și s-au ostenit", a arătat Părintele Episcop Lucian.

"Mulțumim lui Dumnezeu pentru darul mare pe care ni L-a făcut nouă tuturor. În aceste zile binecuvântate am avut ocazia ca împreună să slujim Sfânta Liturghie și împreună să slujim Domnului. Lucrul cel mai frumos și de care ne bucurăm cel mai mult este că am putut fi împreună cu poporul român dreptmăritor. Nu sunt pentru prima dată aici, ci de mulți ani vin la frații noștri, pentru că am avut bucuria ca în urmă cu 3 ani Mănăstirea Kosijerevo și Mănăstirea Călugăra să se înfrățească și de atunci ne rugăm împreună Mântuitorului Iisus Hristos pentru bunul mers și progresul popoarelor noastre", a subliniat părintele Arsenie, starețul Mănăstirii Kosijerevo din Muntenegru.

Potrivit tradiției, Cinstitul Brâu a fost țesut de însăși Maica Domnului din fire de cămilă și, după Adormire, în momentul înălțării ei la ceruri, l-a dăruit Sfântului Apostol Toma. În a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu a fost tăiat în fragmente, iar fragmentele au fost dăruite mai multor biserici din Constantinopol. În anul 1522, două părţi ale cinstitului Brâu au fost dăruite mănăstirii de maici Kato Xenia din Grecia, în timpul unei mari epidemii de ciumă. Imediat după aducerea cinstitului Brâu, oamenii s-au însănătoşit.

VIDEO TV