Mihai Eminescu - 129 ani de la trecerea în eternitate

Astăzi s-au împlinit 129 ani de când Mihai Eminescu, poetul nepereche al neamului românesc a trecut în neființă

Mihai Eminescu, poetul naţional de la a cărui trecere în veșnicie, se împlinesc 129 ani, a fost un mare apărător al Bisericii strămoșești, căreia i-a recunoscut și apreciat rolul important în dezvoltarea culturii și a limbii române.

Poetul nepereche a fost al VII-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de țărani români din nordul Moldovei și al Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu, fiică de stolnic din Joldești. Își petrece copilăria la Botoșani și Ipotești, în casa părinteasca și prin împrejurimi, într-o totală libertate de mișcare și de contact cu oamenii și cu natura.

"...ştii ce, dragul meu, hai să demisionăm, tu de la Românul, eu de la Timpul, şi hai să ne călugărim, căci nu suntem făcuţi să trăim între lupi. La mănăstire, în chiliile solitare, să scriem letopiseţe în cari să înşirăm tot ce îndură nenorocitul neam românesc, pentru ca să se ştie cât amar a suferit românul cât a trăit pe acest pământ", spunea în anul 1882 Mihai Eminescu, îmbiindu-și un prieten spre tihna mănăstirilor.

Geniul literaturii românești are cuvinte elogioase la adresa Bisericii noastre, evidenţiind că Biserica a plămădit și a păstrat limba română, apărând o limbă de origine latină aici la Dunăre, și păstrând unitatea lingvistică și spirituală a poporului român, mai ales păstrând identitatea sa în fața multor popoare migratoare și a unor vecini de alt neam.

Nu avea să treacă multă vreme și poetul născut în Botoșani se prăbușea în hăul bolii cumplite de care nu va scăpa până la sfârșitul vieţii. Chiar apăsat și chinuit de durerea trupească, gândul se întoarce spre locurile natale. Duhovnicul lui Mihai Eminescu mărturisea: "Pe ziua de Sf. Voievozi la anul 1886 m-au chemat la Mănăstirea Neamţ, la bolniţă, şi l-am spovedit şi l-am împărtăşit pe poetul Mihai Eminescu. Era limpede la minte, numai tare posac şi trist. Mi-a sărutat mâna şi a spus: "Părinte, să mă îngropaţi la ţărmurile mării şi să fie într-o mănăstire de maici şi să ascult în fiecare seară, ca la Mănăstirea Agafton, cum cântă Lumină lină."

Mihai Eminescu: "Cine combate Biserica numai român nu e"

De asemenea, Mihai Eminescu împreună cu Ioan Slavici a fost printre primii intelectuali români care au lansat și susținut ideea construirii unei catedrale naționale, ca semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu după Războiul de Independență din anii 1877-1878, un edificiu bisericesc cu valoare de simbol național (Nicolae Șt. Noica, "Catedrala Mântuirii Neamului - istoria unui ideal", Editura BASILICA a Patriarhiei Române, București, 2011, p. 51).

Poetul Mihai Eminescu s-a născut în 15 ianuarie 1850 la Botoșani și a trecut la cele veșnice în 15 iunie 1889 la București, fiind înmormântat la cimitirul Belu din capitală.

"Luceafăr blând prin mii de stele,
Ai fost și vei rămâne-un Dor...
Demult ești în eternitate,
Dar pentru noi: Nemuritor!"

(Claudiu Românu)


Autor: Claudiu Românu